joi, 17 februarie 2011

1.ÎNCEPUTUL sau SCURT REZUMAT

Totul a început în urmă cu cca. 10 ani, când am fost curios să aflu cum au început oamenii să scrie.     Folosind motoarele de căutare, am introdus în acestea asociaţii de cuvinte de genul: "world writing", "alphabets","oldest writing" şi altele asemenea.

Astfel am luat cunoştinţă cu începuturile scrierii în lume, primele semne şi alfabete.Ca mai apoi, după numai după puţin timp, să dau peste subiectul "Tăbliţele de la Tărtăria " şi imaginile aferente.
                                                       
Cercetătorii nu pot spune dacă pe acele tăbliţe este proto-scriere sau scriere, iar dacă ar fi scriere,de ce fel ar fi vorba.La scurt timp (ore, o zi) după ce am văzut toate acestea, s-a produs un gen de "declic", în sensul că am avut senzaţia de "déjà vu" . Concret, am avut senzaţia că unele din semnele de pe aceste tăbliţe

se regăsesc în  semnele şi literele legate de începuturile scrierii în lume.
Ca să văd dacă este numai o simplă impresie sau chiar aşa stau lucrurile, am procedat la o analiză comparativă.Încet, încet am găsit în final aproape toate semnele. Din păcate, nu am regăsit absolut toate semnele într-o anume ,singură scriere concretă sau alfabet. Totuşi am încercat să văd cu ce scriere se aseamănă cel mai mult. După câţiva ani de studiu am ajuns la concluzia şi convingerea că scrierea, respectiv alfabetele arhaice greceşti sânt cele mai apropiate. Bineînţele că tentaţia de a găsi o citire concretă a fost mare. De aceea, nici nu am rezistat tentaţiei. Acum pot să spun, că (cu titlu de exerciţiu)  am încercat câteva citiri-test sau de probă. Chiar pornind de la/sau având literele concrete ale unor cuvinte, numărul combinaţiilor matematice posibile, astfel încât să rezulte diferite cuvinte este foarte mare. Exemplu: având semnele HP (sau HD),

 ce ar reprezenta literele H şi R,am putea avea, pornind de la ele: "ERa", "HeRa", "HieRa", "HieRo", "HeRo", "HeRu", "HRu", "HoR", "HoRo", HoRa", "HaR", "HeRi", "ERro", "HRo", etc.
Evident, dacă numărul de litere al unui presupus cuvânt este mai mare, numărul combinaţiilor posibile este încă şi mai mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu